Hoe word je sexuoloog?

Bij vaginisme spannen de spieren nabij de vagina zich ongewild aan. Dit gebeurt als reactie en maakt het vaak pijnlijk, moeilijk of zelfs onmogelijk om seks met penetratie te hebben.

Naast het feit dat seks hebben voor vrouwen met vaginisme vaak pijnlijk of onmogelijk is, is het gebruik van tampons of bijvoorbeeld een speculum onmogelijk of pijnlijk.

De opening van de vagina wordt door het onbewust en ongewild samentrekken van de bekkenbodemspieren erg nauw. Hierdoor wordt het pijnlijk en soms dus onmogelijk om iets in te brengen. Zelfs een vinger kan moeilijkheden met zich meebrengen.

Het is belangrijk om te weten dat vaginisme een onbewuste reactie is van het lichaam. Dit betekent dus niet dat de vrouw geen seks wil hebben.

Wat is de oorzaak van vaginisme?

Voor vaginisme kunnen verschillende oorzaken zijn. In enkele gevallen zit er een lichamelijke oorzaak achter. In veruit de meeste gevallen echter is de oorzaak mentaal.

De opening van de vagina is eigenlijk nooit te nauw. Doordat de spieren echter zo strak worden aangetrokken kan dit wel zo lijken. Het onbewust en ongewild aanspannen van de spieren heeft vaak met onzekerheden en/of angst te maken.

Een vrouw kan bijvoorbeeld angst hebben dat penetratie pijnlijk zal zijn of misschien zelfs het lichaam kan beschadigen.

Een andere oorzaak van vaginisme, kan onwetendheid zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld veel vrouwen die niet precies weten hoe de vagina er van binnen uitziet en hoe de vagina precies werkt. Deze onwetendheid kan zorgen voor onzekerheden.

Zo kan een vrouw zich bijvoorbeeld afvragen of de penis niet te groot is om erin te passen en of dit misschien pijnlijk zal zijn. Twijfels over zwanger raken kunnen ook een reden zijn.

Negatieve seksuele ervaringen kunnen ook de oorzaak zijn van vaginisme. Als je bijvoorbeeld een (onbewuste) angst hebt dan kan dit ervoor zorgen dat je bekkenbodemspieren zich onbewust en ongewild aanspannen.

Tot slot kan de wijze van opvoeding ook een aandeel hebben in vaginisme.

Lichamelijke oorzaken van vaginisme

In enkele gevallen kan een lichamelijke oorzaak achter vaginisme zitten. Bij een lichamelijke oorzaak kun je denken aan een ontsteking of een infectie zoals bacteriële vaginose of candida.

Ook kan een soa ervoor zorgen dat een vrouw last krijgt van vaginisme. Het is dan ook belangrijk om altijd een behandeling te zoeken voor een soa.

Heb je een te stug maagdenvlies, dan kan dit ook een oorzaak van vaginisme zijn.