Wat zijn de meest voorkomende oorzaken bij erectieproblemen?

Heb je moeite met een erectie krijgen of om deze te behouden, dan spreken we van erectieproblemen of een erectiestoornis. In deze gevallen is de erectie voldoende om gemeenschap te hebben.

Een zaadlozing en een erectieprobleem staan los van elkaar en het ene heeft dus niks met het andere te maken. Ook heeft het niks te maken de vruchtbaarheid.

In Nederland heeft zo’n 17 procent van de mannelijke bevolking soms, of vaker last van erectieproblemen.

Wat is een erectieprobleem en waarom kun je hier last van hebben? Je leest het hieronder.

De oorzaken van erectieproblemen of een erectiestoornis

In sommige gevallen heeft een erectieprobleem een lichamelijke oorzaak. In andere gevallen is de oorzaak van een erectiestoornis of een erectieprobleem echter psychologisch of geestelijk.

Bij geestelijke problemen kun je denken aan bijvoorbeeld faalangst. Je hebt in je hoofd dat de man moet presteren en moet altijd zin hebben in seks.

Als je bang bent dat je een erectieprobleem zou kunnen hebben, dan is dit een aanleiding om onzeker te worden, waardoor een erectie wegblijft.

Een nare ervaring op het gebied van seks kan ook aanleiding zijn voor een erectieprobleem. Hierbij kun je denken aan een aanranding of misbruik.

Heb je veel aan je hoofd door bijvoorbeeld stress op het werk of thuis? Ook dan kun je (tijdelijk) last hebben van erectieproblemen.

Leefstijlfactoren kunnen ook een rol spelen wanneer er sprake is van erectieproblemen of stoornissen. Denk aan alcoholmisbruik, drugsgebruik of roken.

Als de ochtenderectie ontbreekt, die niets met seksualiteit te maken heeft, dan is de kans groot dat er hier sprake is van een lichamelijke oorzaak.

Lichamelijke oorzaken van een erectiestoornis of erectieproblemen

De meest voorkomende lichamelijke oorzaak van een erectieprobleem of stoornis is de doorbloeding naar de penis, of het gebrek hieraan. Als de doorbloeding niet goed is, stroomt er niet genoeg bloed naar de penis om een goede erectie te krijgen of te behouden.

Andere lichamelijke oorzaken van een erectieprobleem of stoornis kunnen bijvoorbeeld overgewicht of een te hoog cholesterolgehalte zijn.

Als je last hebt van een te hoge bloeddruk of een aandoening hebt als diabetes, dan is de kans ook aanwezig dat je last kunt hebben van erectieproblemen.

Andere lichamelijke oorzaken kunnen te maken hebben met de prostaat. Denk aan een bestraling of een operatie.

Tot slot kunnen neurologische problemen of een te lage hormoonspiegel ook de oorzaak zijn van erectieproblemen.