Welke studie heb je nodig om sexuoloog te worden?
Waar er vroeger nog een soort van taboe rustte op seks en alles wat hiermee te maken heeft, is dat tegenwoordig heel anders.
Zolang er al aan seks wordt gedaan, komen er natuurlijk ook de nodige problemen voor wat betreft seksualiteit. Tegenwoordig is het echter een stuk makkelijker om hiermee om te gaan en kun je naar een sexuoloog als het je zelf toch niet helemaal lukt.
Lijkt het beroep sexuoloog jou interessant? Hieronder vertellen we je meer over dit beroep en hoe jij een sexuoloog kunt worden.
Hoe word je sexuoloog?
Voor iedereen die ooit een sexuoloog nodig heeft, is dit een geruststelling; Je wordt namelijk niet zomaar sexuoloog!
De opleiding tot sexuloog duurt 2 jaar. Klinkt als een makkie, toch?! Echter om überhaupt toegelaten te worden tot de opleiding dien je namelijk ten eerste te beschikken over een universitaire studie en je moet geregistreerd staan als specialist bij het BIG-register.
Sexuologen zijn voornamelijk therapeuten, artsen en psychologen met een aanvullende specialisatie in seksuologie (op wetenschappelijk) niveau.
Om sexuoloog te worden zijn er op verschillende niveaus, verschillende opleidingsmogelijkheden. Naast de opleiding voor BIG-geregistreerde specialisten, is er ook nog de mogelijkheid om een Hbo-opleiding sexuologie te volgen. Deze opleiding is niet op wetenschappelijk niveau.
Waar werkt een sexuoloog?
Je kunt als sexuoloog een baan vinden bij verschillende soorten klinieken, ziekenhuizen en zorginstellingen. Ook kun je natuurlijk als (wetenschappelijk) sexuoloog, ook je eigen praktijk beginnen.
Nog een interessante optie is een functie binnen een universiteit dat sexualiteit op wetenschappelijk gebied onderzoekt.
Wat doet een sexuoloog?
Als sexuoloog help je mensen die op wat voor manier dan ook, problemen hebben met sexualiteit. Dit kan zo uiteenlopend zijn als het niet kunnen krijgen van een erectie, tot het helpen van een vrouw in de overgang.
Als sexuoloog kun je ook sexuele voorlichting geven op bijvoorbeeld scholen of in een kliniek.
In sommige gevallen zijn een aantal gesprekken genoeg om de problemen te verhelpen. In de meeste gevallen zul je opdrachten en oefeningen meegeven naar huis om het probleem proberen te verhelpen. Als sexuoloog kun je echter ook een patiënt doorverwijzen naar een andere specialist. Denk aan een uroloog of fysiotherapeut.
Als sexuoloog ben je geen relatietherapeut, ondanks dat je wel gesprekken zult voeren met koppels. Ook kunnen er natuurlijk wel problemen binnen een relatie ontstaan als gevolg van problemen op sexueel gebied.